Waarom iedere leidinggevende of coach een  talent coach zou moeten zijn

04-04-2019

Wat is een talent coach?

een talent coach = iemand die mensen en teams helpt om de aanwezige talenten te ontdekken, te benoemen en beter in te zetten

= iemand die mensen kan coachen naar meer energie, zingeving en goesting

Waarom zijn talenten zo belangrijk?


Talenten zijn als de wortels van een boom. Ze zorgen ervoor dat de boom kan groeien, dat deze energie krijgt en stevig geworteld staat. Talenten gaan dus over je natuurlijke aanleg, over wat jou energie geeft.  Je staat als individu het stevigst in je schoenen als je dingen doet die aansluiten bij je natuurlijke talenten. Bovendien is het zo dat, wanneer je voor activiteiten kiest waarin je je natuurlijke talenten kan inzetten en ontwikkelen, dat dit jou energie en voldoening zal opleveren.

Een voorbeeld: iemand met een voorliefde voor taal, die het leuk vindt om te schrijven of te lezen, zal dit vaak als kind al graag gedaan hebben (= teken dat het om een echt talent gaat, dat het moeiteloos gaat en plezier geeft). Als zo iemand dit talent gaat oefenen en bijvoorbeeld opleidingen gaat volgen rond 'creatief schrijven' zal die steeds beter worden in het schrijven, waardoor die van dit talent een echte competentie zal kunnen maken. Je wordt met andere woorden niet geboren als fantastisch schrijver, maar je kan wel een voorliefde hebben voor taal en woorden. Door het trainen van je talent, ontwikkel je je competenties op dit vlak. Het is dan ook fijn als je in je job ook de kans krijgt dit talent in te zetten. Zo grijpt iemand met dit talent waarschijnlijk met plezier de kans om een blogbericht te mogen opstellen voor het bedrijf, of een artikel te schrijven voor het personeelsblad, enz. Iemand die dit talent niet heeft, kan weliswaar ook de bijhorende competentie ontwikkelen, maar dat zal meer energie en moeite vragen en het zal ook minder voldoening opleveren. Die persoon zal het dan ook niet zo leuk vinden om een rapport te moeten schrijven of een blogbericht te moeten opstellen. Competenties trachten te ontwikkelen die niet aansluiten op je talent, kan bijgevolg heel frustrerend en lastig zijn.

Vandaar dat het zo belangrijk is om je eigen talenten te kennen. Zo kan je activiteiten kiezen en competenties ontwikkelen die hierbij aansluiten. En dit zorgt ervoor dat je meer energie en zingeving zal ervaren en dat het proces van het leren ook veel moeitelozer en aangenamer wordt.

Een leidinggevende of coach heeft een belangrijke rol te spelen

Er is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor mensen met een coachende of leidinggevende rol. Want jammer genoeg zijn nog teveel mensen zich niet bewust van hun talent, waardoor ze  soms verkeerde keuzes maken of kansen laten liggen om hun talent te ontwikkelen. Dit zorgt op lange termijn dan ook voor een gebrek aan energie en motivatie, iets wat zeker zijn weerslag heeft op het team en de organisatie waarin ze werken.  Wie in zijn talent kan staan in zijn job, zal met meer plezier en goesting aan het werk gaan. En iedereen heeft talent. Dus iedereen kan met plezier werken! 

Daarom is het zo belangrijk als leidingevende of coach om de talenten van mensen te kunnen herkennen om hen zo te helpen kansen grijpen om hun talenten te ontwikkelen. Dat komt niet alleen die persoon ten goede (die zal meer plezier en voldoening ervaren in de job), maar ook de organisatie vaart er wel bij.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat bevlogen werknemers 13% tot 18% productiever zijn, 27 tot 50% minder ziek zijn en meer innovatief gedrag en persoonlijk intiatief tonen".(bron:Gallup Consulting, 2002 en SDWorkx 2016)

Waarom zou je talent coach worden?

Misschien vind je het soms nog moeilijk om mensen te motiveren en enthousiasmeren? Bots je soms nog op onverschilligheid en gebrek aan intiatief of verantwoordelijkheidszin?

Beeld je eens in hoe het zou zijn om mensen echt mee te krijgen in jouw verhaal. Om energie vrij te maken in mensen. Om hen opnieuw te doen geloven in zichzelf.  Om hen te enthousiasmeren en uit te dagen om uit hun comfortzone te stappen.

Dat is de kracht en waarde van een talent coach.

Talent coaching zorgt voor:

  • Meer plezier, energie en voldoening voor het individu
  • Betere samenwerking en communicatie in het team
  • Meer begrip voor de verschillen in het team
  • Een betere teamgeest
  • Grotere weerbaarheid tegen stress en burn-out

Hoe word je talent coach?


Je denkt misschien dat het moeilijk is om talent coach te worden. Dat dat enkel weggelegd is voor psychologen of mensen met een achtergrond in HR? Niets is minder waar. Het enige dat je nodig hebt, is durf,  de juiste instelling, en een beetje oefening en kennis natuurlijk.

De talent coach ondersteunt je graag op dit vlak.

Goesting ?


Geloof je in de kracht van talenten maar mis je momenteel nog de juiste tools en expertise om mensen hierin te begeleiden?

Contacteer ons voor een leiderschapsstraject op jouw maat.We dompelen je heel graag onder in de wondere wereld van talent coaching.


Meer weten? Contacteer me gerust met al je verdere vragen (ellen@detalentcoach.be)





@de talent coach (2019)  Wij brengen kleur in uw loopbaan/organisatie!