5 tips voor effectiever leiderschap

17-02-2019

In dit artikel geven we je graag 5 tips mee om als leidinggevende een bevlogen werkomgeving te creëren. Leidinggevenden spelen immers een cruciale rol wanneer het aankomt op het creëren van een omgeving waar ieders talent kan floreren en groeien.

Leidinggevenden volgen nog al te vaak het motto "vertrouwen is goed, controle is beter". Nochtans blijkt de omgekeerde houding juist veel effectiever.

"There's no magic formula for great company culture. The key is just to treat your staff how you would like to be treated." (Sir Richard Branson)

Onderzoek toont aan dat waarderend leiderschap de intrinsieke motivatie en het werkgeluk van werknemers verhoogt. Dat uit zich in een boost in productiviteit en duurzamere werkgeverrelaties. Een waarderend leider beperkt zich niet tot een schouderklopje van tijd tot tijd. Het gaat om een volledige shift in leiderschap: van controle naar vertrouwen, van problemen oplossen naar kansen detecteren, van zwaktes benoemen naar sterktes benutten. Met deze vijf tips zetten we jou graag op weg naar effectiever, krachtiger en meer waarderend leidinggeven.

Tip 1: Geef vertrouwen en veiligheid

Om een cultuur van betrokkenheid te creëren, zorg je best voor een veilige werkomgeving. Leiderschap gebaseerd op vertrouwen is namelijk veel duurzamer dan leiderschap gebaseerd op controle en autoriteit. Als mensen voelen dat je hen vertrouwd, durven ze ook meer verantwoordelijkheid opnemen, omdat ze weten dat ze mogen falen, dat je hen zal steunen en aanmoedigen. Een beetje zoals ouderschap dus: vanuit een basis van vertrouwen mensen stimuleren om te groeien en zich te ontwikkelen. Vandaar dat een waarderend leider zich de kunst van het coachen eigen maakt.

Tip 2: Geef inspraak, oefen de kunst van het niet-weten.

Veel startende leidinggevenden zijn er op gebrand zich te bewijzen. Het gevolg is vaak dat ze met heel wat nieuwe initiatieven, ideeën en plannen op de proppen komen. Al die veranderingen brengen echter vaak onbedoelde weerstand met zich mee. Het zit zo: mensen willen wel veranderen, maar willen niet veranderd worden. Betrek je mensen dus zo vroeg mogelijk in het uitdenken van het plan, zo krijg je mensen ook echt mee.Inspraak geven is één van de sterkste manieren om betrokkenheid te creëren. Je zal bovendien versteld staan van de aanwezige creativiteit en kennis in de organisatie. Als medewerkers zelf betrokken worden bij een idee en het mee kunnen vormgeven, is de gedragenheid van in het begin veel groter.

Tip 3: Wees een sterkte-architect

Probeer het potentieel in jouw medewerkers te ontdekken en te ontwikkelen. Luister naar je medewerkers, vraag hen waar ze energie van krijgen. Ga op zoek naar de sterktes van je medewerkers en moedig hen aan deze talenten meer in te zetten en verder te ontwikkelen. Durf hierbij af te wijken van standaard taakbeschrijvingen en functieverdelingen. Geef kansen, coach en stimuleer mensen door correcte feedback en bijsturing te geven en hen uit te dagen hun grenzen te verleggen. Kansen geven werkt zeer motiverend, alsook het inzetten op talenten.

Tip 4: Vertrek voor je analyse van ambities i.p.v. problemen.

Vaak focussen we ons teveel op wat beter moet, op problemen die moeten opgelost worden. Probeer eens van dit perspectief los te komen en denk samen met je team na over de toekomst en waar jullie naartoe willen werken. Probeer dit beeld heel concreet en visueel te maken, je zal merken dat dit direct een andere dynamiek aan een vergadering geeft. Een positief beeld voor de toekomst zorgt voor drive en motivatie. Ook wanneer je brainstormt over een bepaald thema of probleem, probeer eens de vraag te stellen: 'hoe zou het zijn als het probleem zou opgelost zijn, wat zou er dan anders zijn? Wat willen we precies bereiken?' Je zal zien dat dit een heel andere dynamiek teweegbrengt dan de focus de hele tijd op het probleem te leggen.

Tip 5: Je hoeft niet perfect te zijn, authenticiteit en kwetsbaarheid zorgen voor verbondenheid

Dit is de meest waardevolle maar tegelijk ook de moeilijkste tip. Een gevoel van verbondenheid is één van de sterkste menselijke behoeftes. En de beste manier om verbondenheid te creëren is eerlijk en authentiek zijn. Verlies jezelf dus niet in een rol, maar toon moed en durf je kwetsbaar op te stellen. Mensen verlangen naar echtheid. De beste leiders weten wat ze allemaal niet weten en niet kunnen en zijn daar ook oprecht over. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun fouten en gaan zich niet verschuilen achter procedures of regels. Het streven naar perfectie is niet alleen onmogelijk maar ook vermoeiend, en zorgt voor demotivatie en burn-out. Laat dus jezelf, en ook je tekortkomingen zien. Je moet immers zelf het gedrag laten zien dat je van de medewerkers verwacht.

Wil je graag meer weten over waarderend leiderschap en krijg je graag concrete tools en tips over hoe je deze zaken echt toepast in de praktijk?

Contacteer ons voor een leiderschapstraject op jouw maat.We dompelen je heel graag onder in de wondere wereld van coachend leidinggeven.

Meer weten? Contacteer me gerust met al je verdere vragen (ellen@detalentcoach.be)